a., Veľké vonkajšie krvácanie

Veľké vonkajšie krvácanie pochádza najčastejšie z rán rôzneho pôvodu (bodných, strelných, tržných, zmliaždených)na krku a končatinách.

Rozdelenie krvácania podľa druhu cievy : tepnové / krv z rany strieka, je jasno červenej farby/

: žilové / krv z rany tečie, je tmavo červenej farby /

b., Dusenie sa

- vdýchnutie cudzích predmetov alebo látok, ktoré poškodia a upchajú dýchacie cesty.

Prvá pomoc: Prekážku treba čo najrýchlejšie odstrániť. Postihnutému pri vedomí prikážte, aby sa vdýchnutý cudzí predmet pokúsil vykašľať. Ak sa zapadnutý cudzí predmet nedá odstrániť manuálne, postihnutého nakloneného do predklonu pobúchajte po chrbte v oblasti lopatiek hranou dlane 5x (Gordonov manéver). Ak je aj tento pokus neúspešný, pokúste sa vytlačiť zvyškový vzduch z pľúc prudkým stlačením brucha v oblasti pupka (Heimlichov manéver). Tento manéver sa nesmie vykonávať u tehotných žien. Oba tieto manévre opakujeme až dovtedy, kým sa nám nepodarí odstrániť z dýchacích ciest cudzie teleso .

Kontakty

BM WORK AGENCY, s.r.o.
Legionárska 25, 911 01 Trenčín

Email: info@bmagency.sk
Mobil: +421 (0)915 863 666
 +421 (0)910 385 238
 +421 (0)949 152 774

Súbory cookie použité na tejto stránke sú kategorizované a nižšie si môžete prečítať o každej kategórii a povoliť alebo zakázať niektoré alebo všetky z nich. Ak sú kategórie, ktoré boli predtým povolené, zakázané, odstránia sa z vášho prehliadača všetky súbory cookie priradené k tejto kategórii.